Veganismul este o dieta abundentă. Mâncărurile vegane sunt colorate, delicioase, frumoase și pline de nutrienți. Variantele de combinații pe care le puteți face sunt nelimitate.
Decizia de a deveni vegan o ia fiecare singur, în urma unei discuții cu el însuși. Unii o iau în urma unei boli, cum este cazul fostului meu soț, Ovidiu Brînzan. Alții simt că nu este etic să omorâm animale. Alții vor să slăbească și Veganismul este dieta care îți permite sa mănânci mult și să slăbeţti. Alții vor să își prelungească viata și știu că trebuie să mănânce mai multe legume.
Dacă vrei sa încerci, este bine sa ţii cont de următoarele 10 lucruri:
- Vitamina B12 se găsește doar în produse de origine animală. Ia un supliment de B12.
- Sursele vegetale de fier sunt: legumele, semințele de floarea soarelui, stafidele și plantele cu frunza verde închis. Mânancă multe salate, iar primăvara urzici și spanac. Iarna cumpără spanac şi mazare congelate. Consumă, de asemenea, o sursa de vitamina C pentru o mai bună absorbție a fierului (lămâie, ardei roșu, broccoli, pătrunjel, portocale etc.)
- Trebuie să te obișnueşti să consumi proteine din alte surse decât carne. Am să public în articolul următor care sunt sursele de proteine vegetale. Avem nevoie de 0.8 g de proteine/kg corp. Adică aproximativ 50g pe zi pentru mine de exemplu. Daca faci foarte mult sport poţi crește cantitatea spre 1,5 g/kg corp. Câteva surse de proteine: semințe de dovleac (ia-le cu tine în poşeta, sau foloseşte-le abundent în salate şi supe) soya, quinoa, fasole, linte, semințe Chia, edamame, semințe de cânepa, făina de cânepă.
- Prietenii și familia. Vor pune o mulțime de întrebări și vor fi îngrijorați ca și cum ați avea o boala. Sunt mai puțin informați și cred că ceea ce ei știu de o viață este adevărul pentru toată lumea. Vor încerca să vă convingă să renunțați, pentru că ei cred că vă faceți rău. E bine să le spuneti că e o opțiune personală, care funcționează pentru voi și ei nu trebuie să devină vegani. E incredibil câtă rezistență opunem la schimbare, mai ales atunci când e vorba de obiceiuri alimentare! Ne propunem sa mancam sanatos, dar nu gasikm puterea de a ne schimba alimentația. Blogul acesta a fost creat tocmai ca să te ajute şi să te motiveze.
- Vegan înseamnă să mănânci legume, fructe și oleaginoase (nuci, alune, semințe). Atentie, însă! Dacă înlocuiești carnea doar cu pâine, orez, cartofi și sticksuri… mai bine omnivor. Făina albă sub orice formă, prin fluctuaţiile de insulină pe care le produce, îți va da foame după puțin timp, te va seca de energie și te va face nefericit. Dimpotrivă, plantele şi semintele conțin vitamine, minerale, proteine, grăsimi sănătoase și fibre care îți dau senzația de sațietate, îți dau energie și o stare psihică excelentă.
- Fă schimbarea de la carnivor la vegan treptat. Include mai multe plante în dieta ta. Mănâncă legume dimineața, la prânz și seara. La toate mesele. Mie mi-a luat cam mult totuși, aproape trei ani. Făceam de două ori pe an cure detox, trei săptămâni primăvara, trei toamna, în care mâncam doar legume. În săptămânile acelea eram foarte fericită și mă ținea fericirea alte câteva săptămâni după.
- Este mai ieftin să fii vegan. Trebuie să fii organizat, să cumperi legume proaspete mai des, să îţi iei cu tine la birou ceva de mancare poate, dar per total te costă mai puţin decât carnea. Te voi învăţa cum să iţi organizezi viaţa ca să îţi fie uşor să urmezi dieta vegană. De exemplu poţi folosi cu încredere legume şi fructe congelate. Îşi păstrează foarte bine proprietăţile, fiind congelate imediat după culegere. Te voi învăţa să faci supe creme delicioase în care să adaugi pudră de cânepă, o excelentă sursă de proteine vegetale, iar din fructe congelate te învăţ să faci în 5 minute ingheţată cu 0% zahăr si 0% grăsimi. Da, se poate şi este delicioasă.
- Fii pregătit să fii fericit. Starea ta psihică se va schimba radical. Vei deveni plin de energie, vei avea mai multe idei, vei fi mai creativ și vei începe proiecte noi. Poate chiar te vei apuca de sport sau de yoga. Vei iubi oamenii mai mult, vei redescoperi natura, vei observa frumuseţea din jurul tău, vei fi mai optimist şi tot raportul tău cu universul se va schimba prin schimbarea alimentaţiei. Îţi spun din proprie experienţă, dar există şi dovezi ştiinţifice. Într-un Studiu din 2012 al “Nutrition Journal” este precizat că “alimentația omnivoră conține mai mult acid arachidonic care produce schimbări neurologice ce duc la scaderea bunei dispoziţii”
- Poți să mănânci vegan și la restaurant. Chiar și în România, chiar și în orașe mici. Te voi învăța cum. Obișnuiește-te cu ideea că ești deschizător de drumuri în Romania și fii înţelegător cu chelnerul dacă nu știe ce este dieta vegană. Nu te supăra pentru asta, întreabă mai bine de la început dacă supa cremă conține smântână. Sau, ca să nu mai explici nimic, anunță ospatarul că ești alergic la lactate, ouă și carne. Roagă-i să îți facă mâncarea fără smântână. Dacă este post, poți spune ca ții post. Știi, tu chiar ții post.
- Plantele ar trebui sa îți acopere necesarul de calciu și magneziu, dacă le consumi abundent. Dacă însă înlocuiești mesele cu pâine, paste sau covrigi…te rog ia un supliment de calciu și magneziu. Ia-l pentru câteva zile și treci înapoi la migdale, soya, smochine, portocale, frunze verzi, pentru vitamina D, susanul are mult calciu. Eu am migdale cu mine în poșeta, în maşina, în baie, în living…peste tot. Chiar și în buzunarele paltoanelor găsesc migdale şi mă bucur de ele ca de bomboane. Nu e nevoie sa mananci o punga intreaga. 10-12 migdale este deja o portie!
Oricând ai nevoie de motivaţie și inspirație pentru mesele tale, fii binevenit aici. Sugerează-mi despre ce vrei să scriu, ce te interesează, ce vrei să afli în detaliu. Dacă ți se pare interesant articolul, ajută-i și pe alții să mănânce sanatos. Sharing is caring 🙂
8 Comments
Ooo, de cand am asteptat acest blog al d-voastra! Cu incantare am decis si eu deja de o luna de zile sa renunt treptat la carne lapte si oua, iar acum pot sa spun ca ma simt din ce in ce mai bine si mai energica. Voi fi printre cei mai inraiti cititori! Mult succes!
Anca, este minunat ca iti propui sa mananci sanatos!! Ma bucur mult ca ai energie si te simti bine. Asculta-ti corpul mereu si ai incredere in tine! Veganism inseamna un stil de viata, adica 90% vegan si 10% orice altceva:) Plante si seminte, fructe si ciocolata neagra integrala. Asta mananc eu in proportie de 90%. Succes si astept sa imi mai scrii si pe viitor. Dana
Ce supliment de vitamina B12 recomanzi?
Anne, eu am o cutie de la GNC de B12 1000, o tin in masina si iau cand imi amintesc. Cred ca intr-o saptamana iau cam 5 pastile. Nu te stresa cu nimic, mai ales ca nu exista perfectiune in administrarea de suplimente:) Dana
Pare interesant blogul tau, doar ca mi se pare cam complicat la mine eu am alergie la gluten .Poate ma ajuti cu un sfat, multumesc.
Andreea, cred ca e mai complicat daca ai alergie la gluten. Sau poate mai sanatos, cine stie. Eu m-am gandit ca daca as renunta la produsele cu gluten as avea numai de castigat. De ce? Pentru ca as manca mai putina paine si mai putine paste. Ar trebui sa consum mai multe produse vegane si raw vegane cu o cantitate mai mare de nutrienti decat faina. Cartea lui Novak Djokovic ai citit-o?
Buna, as fi curioasa sa aflu parerea ta in legatura cu dieta vegana la copii aflati in crestere. Daca este in regula sau nu.
Copiii cred ca AU NEVOIE de carne, lactate si oua. Au nevoie de asemenea de multe legume si fructe. Copiii mei nu sunt vegani, insa de cand ma vad pe mine ca mananc legume si beau sucuri verzi au inceput si ei sa guste. Am spus sa guste:) Cel mare manaca des avocado si morcovi, cel mic castraveti si salata iceberg. In rest gusta. Cel mare nu manca oua deloc, cel mic nu mananca lactate deloc. Nu ii pot obliga. Ii incurajez, ii educ, le explic, le spun, le arat, le vorbesc despre nutritie si alimente, despre vitamine si minerale, despre grasimi sanatoase si deserturi sanatoase. E tot ce pot sa fac eu si este suficient. Le pun pe masa un cos cu legume, sa le vada macar cat mai des (am luat ideea cu cosul cu legume intregi pe masa de la francezi) Sunt convinsa insa ca, atunci cand vor fi adulti, vor manca mult mai multe verdeturi. De ce? Pentru ca asa au vazut acasa la mama lor si undeva, in partea mai putin constienta a memoriei, le ramane sigur intiparit. Tu cum faci cu copii tai, Diana? Scrie-mi din experienta ta, sa ne inspiram unii pe altii.