Educatie

De ce limba engleza este limba materna pentru romani 

Am avut in scoala un profesor de engleza in varsta, un domn simpatic si foarte indulgent. Atat de indulgent incat toti aveam zece pe linie si nu invatam nimic. Am crezut ca e un profesor bun, pana am ajuns adult si mi-am dat seama ca ne-a facut cel mai mare deserviciu pe care un profesor il poate face unor elevi. Toate orele la care nu am invatat in scoala a trebuit sa le recuperez dupa ce am terminat liceul. Cu efort dublu si bani multi pentru profesori nativi si cursuri la British Council si Londra.

Cand am cautat o gradinita pentru Victor, engleza a fost prima conditie. Se face engleza intensiv? Intrebam din start.

Pe langa romana, engleza ar trebui sa fie si ea considerata limba materna. Va rog ganditi-va la copiii vostri ca la niste persoane bilingve.

Ei vor trai intr-o lume in care limbile straine incep de la a treia limba vorbita. Am in jurul meu copii care vorbesc 4-5 limbi. Iggy are 12 ani, este prietenul lui Victor, vorbeste spaniola si germana pentru ca parintii sunt din aceste tari, apoi a invatat romana pentru ca a trait in Bucuresti 6 ani, vorbeste nativ engleza pentru ca a facut scoala de la 2 ani in engleza, iar ca limbi straine face la scoala franceza si mandarina (chineza). Iggy nu este un copil supradotat, e un copil normal, inteligent si foarte dragut. Cu parul blond si zambet larg. Vorbeste 5 limbi! (chineza…nu o socotim pt ca nu cred ca o vorbeste) Sunt multi copii ca Iggy. Sunt foarte multi in Bucuresti deja. In lumea larga sunt milioane. Cu ei vor concura pentru locuri de munca bine platite copiii nostri.

Vrem ce e mai bun pentru ei, vrem sa aiba o viata mai buna decat a noastra, vrem sa fie competitivi intr-o societate a viitorului pe care nu o cunoastem, dar o putem intui. Ganditi-va doar cat de usor circulam acum de pe un continent pe altul. Cat de mica a devenit lumea si cat de mult se vor reduce distantele in 20 de ani de acum inainte, pe cand copiii nostri vor fi adulti.

Engleza este lingua franca la toate conferintele, la toate meetingurile, in toate companiile mari. Eu va recomand sa ii invatati engleza pe copii de cand se nasc. Vorbiti-le in ambele limbi, iar daca nu va simtiti comfortabil, sau credeti ca nu pronunatati corect, sau aveti orice alta retinere, angajati pe cineva sa faca asta. Cautati o studenta care vrea sa castige niste bani si poate veni de doua-trei ori pe saptamana sa se joace cu copilul in limba engleza. Sau o ruda care vine cu placere si pe care o puteti ruga sa vorbeasca in engleza. Daca ii lasati pe iPad sau computer, cautati-le doar desene animate in engleza. Exista site-uri speciale pentru copii mici in care cartile de povesti sunt citite in limba engleza, un fel audio bookuri ce au si imagini colorate frumos. Daca sunt mai mari, ii puteti duce la cursuri sau chiar plati o profesoara de meditatii. Sigur ca stiti toate astea, ce imi doresc eu este sa va conving ca merita fiecare leu investit. Priviti-o ca pe o investitie, nicidecum o cheltuiala. Daca vreti sa ganditi pragmatic, banii investiti acum se vor intoarce la copiii vostri sub forma unor salarii mai mari si locuri de munca mult mai placute.

Va rog investiti in educatia copiilor vostri mult mai mult decat in haine si dulciuri.

Iti trebuie curaj pentru asta si sunt sigura ca il ai. Curajul de a accepta ca propriii copii vor fi intr-o zi mult mai destepti si mai educati decat noi.

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply Ramona 15 March 2017 at 17:18

    Imi place nespus blogul! Foarte fain scris! Mult succes!

  • Reply admin 17 March 2017 at 7:49

    Ramona, iti multumesc pentru feedback. Sa imi mai scrii, ca si mie imi place ca ai zis “fain” si mi s-a facut un dor de Ardeal…

  • Reply Rodica 17 March 2017 at 17:52

    Buna!Imi place Blogul si imi plac subiectele abordate.As fi vrut sa te contrazic in legatura cu veganismul si sa-ti spun ca mie mi se pare o fita.Personal ,nu am adoptat nici unul din aceste trenduri.in schimb sunt adepta echilibrului.Nu te-am contrazis fiindca ai venit cu argumente plauzibile:este adevarat.in ziua de azi nu mai facem efortul fizic pe care il faceau parintii si bunicii nostrii.In plus…..acum mancam mult “emotional”,hrana este la discretie.deci…..Felicitari!Astept subiecte noi!

    • Reply admin 25 March 2017 at 21:13

      Rodica, m-am distrat cand am citit mesajul tau:) Pentru ca m-am regasit in ce mi-ai scris. Si eu i-am contrazis multa vreme pe toti veganii intalniti in cale. Si acum imi vine sa ii contrazic:)) si apoi imi amintesc ca si eu sunt vegana.Dana

      • Reply Tatiana Zabet 31 March 2017 at 14:46

        Rodica, incearca sa cauti pe youtube documentarul “vindecarea diabetului in 30 de zile”; este un wow total, o dezvaluire extraordinara a faptului ca noi putem trai muuult mai sanatos daca ne lipsim de carne. Despre mine pe scurt, pot spune ca abia asteptam iesirile la restaurant sa mananc biftec tartar. O fac foarte rar, sunt definitiv in cautarea regimului sanatos care sa ma puna pe picioare.
        Dana are dreptate, e ca o transformare peste noapte, o revelatie fericita.
        Eu una, ma pot lipsi de carne oricand, deja nu mai gatesc de aproape 2 ani carne. Doar peste. Vorba Danei, inca nu stiu de ce.
        Insa nu am ajuns la acea organizare a meselor de care am nevoie ca sa fiu mai sanatoasa, mi-e cam greu pt ca amramas singura.
        Vine cu timpul ….
        Oricum, cauta documentarul.

        • Reply Dana Razboiu 8 April 2017 at 7:01

          Multe boli se pot vindeca prin alimentatie si chiar prin post. E greu de crezut la inceput, eu am citit foarte mult pe tema postului negru si efectele lui, am experimentat doar cate o zi, dart cred in post negru pentru o saptamana sau mai mult, am o prietena care a tinut 21 de zile de post negru, ca terapie pentru boala ei. Mi-a marturisit asta doar dupa ce a vazut ca are cu cine vorbi, adica sunt destul de deschisa si de documentata ca sa nu o cred nebuna. Ea este o femeie de afaceri, cu studii superioare, calatoreste mult si are o viata agitata. Postul a obligat-o la o pauza si i-a vindecat afectiunea fizica. Postul este o transformare, este o terapie, dar inseamna si pauza. Nu poti sa tii post si sa continui sa traiesti exact la fel. Exista clinici in lume in care se fac terapii prin post asociate cu alte tehnici de yoga, respiratie, padure, natura. Eu una cred in ele. Imi este greu sa renunt la comfortul vietii mele si la mancare:) dar cred in post.

  • Reply Florina State 2 April 2017 at 9:28

    Din păcate ai perfecta dreptate ,se investește foarte puțin in educația copiilor. Eu an o data de 22 ani si un băiat de 12 ani.Anca este studentă în Franța La Lyon , vorbeste franceza ,engleza ,spaniola si intelege italiana . Acest lucru a ajutat foarte mult in formarea ei ca om. Mihnea vorbeste engleza iar acum face germana (ii place foarte mult face de doi ani )si a avut mereu un exemplu de urmat in sora lui pe care o iubeste foarte mult. Noi suntem oameni simpli dar am convenit si eu si sotul ca educația lor sa fie prioritate Si ma msmdresc cu ei . Sunt ai mei si sunt copii buni si destepti si este e tot ce am dorit .

    • Reply Dana Razboiu 8 April 2017 at 6:26

      Felicitari pentru copiii tai, Florina! Si pentru intelepciunea ta de a pune educatia pe primul loc. La multi ani pentru maine, de Florii!

  • Reply Anna 2 April 2017 at 23:08

    Articolul acesta a fost raspunsul la zbaterile mele din ultima vreme cu privire la viitorul copiilor mei. Raspunsul rugaciunilor mele a venit intr-un mod cu totul neasteptat, cu ajutorul tau. Multumesc din suflet pentru inspiratia de a-l scrie!

    • Reply Dana Razboiu 8 April 2017 at 6:23

      Anna, mesajele ca al tau imi fac viata frumoasa. Iti multumesc mult!

    Leave a Reply