Life Style

De ce sunt eu vegană. Bunicul a mâncat slănină și totuși a trăit 93 de ani

 

Ce m-a apucat? Mă întreabă cei care mă cunosc bine. Am fost toată viața o mare amatoare de carne. Albă, roșie, de oricare. Pentru că fac sport, proteinele sunt o prioritate și nu mi-am imaginat vreodată că voi putea trăi fară carne și ouă. Sunt româncă și, precum mulți dintre voi, am crescut cu sarmale, carne de porc de la bunici, pui și vită.

Mare parte din viața mea, subiectul alimentație sănătoasă nu m-a interesat prea tare. Ca să fiu sinceră, nu m-a interesat deloc. Ca orice om foarte tânăr, credeam că sunt nemuritoare.

Tata a făcut infarct la 58 de ani, la fel și părinții lui, dar eu m-am gândit că dacă fac sport o să fie bine și pot trăi mult. Dacă ați putea să vă vizitați propriul corp, să faceți o plimbare prin vasele de sânge și artere, prin ficat și inimă, ați vrea să nu fi mâncat până acum atât de multe grăsimi animale. Se depun peste tot și îngustează vasele până la blocaj. Pe de altă parte, bunicii mei materni au trăit până la 93 de ani, într-o comună din Județul Arad. Da, au trăit cu slănină și cu cârnați afumați, cu ouă multe și lapte integral. Vă rog însă să vă gândiți acum la stilul lor de viață. Nu stăteau jos decât atunci când mâncau sau când erau la biserică. Aveau o gospodărie mare și multe terenuri de lucrat la marginea satului. Ei munceau fizic pământul și creșteau animale pe lângă casă. Totul se făcea manual, arat, semănat, plivit, cules, încărcat în căruțe, descărcat, depozitat. Cum arată viața mea la oraș în comparație cu a lor?

Chiar dacă, prin reducere la absurd, aș merge la sală în fiecare zi, fară pauză, nu voi putea egala niciodată cantitatea de efort pe care bătrânii o făceau doar ca să supravietuiasca. Evident nu merg zilnic la sală și nu stau niciodată mai mult de o oră și jumătate. Ei munceau 8-10 ore pe zi. În fiecare zi. Nu aveau menajeră, nici aspirator, nici mașină de spălat vase, nici automobil, nici supermarket lângă casă.

Daca incerc o estimare a numarului de calorii pe care bunicii îl consumau în medie într-o zi obișnuită: aș zice 4-5000Kcal și probabil mai puțin iarna. Când tăiau lemnele sau când mergeau la coasă o zi întreagă, de la 5 dimineata, ajungeau și la 6.000, probabil. Am scris toate astea pentru că aud prea des: cum trăiau oamenii la țară 90 de ani și mâncau slănină cu pâine și țuică?

Rutina zilnică în 2017 este radical diferită față de cea din 1900 sau 195o. Să nu mai comparam mere cu pere, vă rog. Toate electrocasnicele, pe care noi oamenii le-am inventat ca să ne ușureze viața, fac munca fizică pe care o făceau manual strămoșii, iar noi am devenit preponderent sedentari. Când urcăm scările un etaj gâfâim.

Vă rog, gândiți-vă la sănătatea voastră!

Acum veganismul este pe un trend ascendent în lume. În Germania, Marea Britanie, Australia sunt multe milioane de oameni care renunță la carne, unii din considerente morale, altii pentru ca se gandesc la sanatatea lor.

Nu stiu dacă ați observat, dar oamenii încep să fie interesați de alimentație când au o problemă, fie medicală fie estetică.

De obicei burta e cea care ne arată cât de (ne)sănătoși suntem. S-a demonstat deja că există o legătură directă între grăsimea de pe burtă și cea de pe artere. Dacă pantalonii au devenit prea strâmți și trebuie schimbați, gândiți-vă și la arterele voastre, care cel mai probabil au devenit și ele prea înguste.

 

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply Tina 15 March 2017 at 18:40

    Articolul tau indeamna spre reflexie, Dana! Explicatiile sunt logice si clare. Ar trebui sa actionam mai degraba preventiv decat sa actionam sub impulsul unui semnal de alarma venit pe neasteptate, poate chiar prea tarziu, in perturbarea bunei functionari a organismului.
    Pe de alta parte, trecerea la un mod de alimentatie total diferit, e o chestiune de vointa, organizare, motivatie si mai ales de consecventa. Probabil sunt multe cazuri in care, sub imboldul dorintei de a aduce schimbari in bine organismului, se trece la regimul vegetarian / vegan, dar dupa o perioada de timp se renunta, pe fond de lipsa de disciplina si tenacitate.
    Esti un exemplu care trebuie urmat, nu doar prin ceea ce afirmi si prin justificatiile pe care le aduci, dar si prin modelul practic aplicat !

    • Reply admin 17 March 2017 at 7:37

      Tina, multumesc mult pentru cuvintele tale frumoase. Ai dreptate, e nevoie sa fii putin mai organizat cand esti vegan, dar starea de bine pe care o ai si energia asta multa, multa, si fericirea, si toleranta, si bucuria, si iubirea pentru oameni, si pozitivismul…sunt priceless!

  • Reply Greta 31 March 2017 at 14:50

    Draga Dana!

    Te-am gasit chiar astazi, pe Instagram, si ma bucur enorm. Imi place blogul tau, se vede ca este scris din suflet si imi face deosebita placere sa il citesc. Eu am fost vegetariana timp de 2 ani (locuiesc in SUA), si sunt vegana de cateva luni. Citisem un comentariu undeva pe blog cum ca veganismul este o fita. Din contra, pentru mine veganismul este o cale de arata compasiune si respect pentru animale, si de a nu contribui la exploatarea inumana a lor. Pentru mine a fost pur si simplu din motive etice, si nu de sanatate – efectele benefice le-am simtit pe urma.

    Este foarte mult de citit si de invatat despre acest mod de viata, si clar, prima impresie pentru cei care nu cunosc este ca veganismul este “la moda”. Eu ma simt extraordinar de bine, atat fizic cat si psihic. Intr-adevar, este nevoie de multa disciplina si vointa, dar cand exista o motivatie temeinica pentru a face schimbarea de la regimul alimentar omnivor la cel vegan, nu exista cale de intoarcere.

    Ma bucura enorm cand vad persoane publice (si in Romania) care adopta acest stil de viata (este un stil de viata si nu o dieta, cum multi cred). Te voi urmari cu placere! Toate cele bune! The future is vegan!

    • Reply Dana Razboiu 8 April 2017 at 6:48

      Greta, suntem la inceput de drum in Romania cu veganismul, dar ma bucur si eu sa aflu ca tot mai multi romani mananca sanatos. Sa imi mai scrii din experienta ta, sa strangem o comunitate si sa ne inspiram unii pe altii. Iti multumesc pentru sinceritate si pentru ca ti-ai gasit timp sa imi scrii. Victor, al meu, pleaca in SUA pentru doua saptamani la concursul de roboti FTC. Tu in ce oras traiesti?

      • Reply Greta 25 April 2017 at 18:36

        Dana, momentan locuiesc in statul Louisiana, intr-un orasel mic, Ruston. Imi fac doctoratul la un centru de cercetare renumit in domeniu, situat aici in Ruston. Din pacate nu gasesc prea multe optiuni vegane aici, deci este mai greu cand ies in oras cu prietenii. Cel mai greu, dupa parerea mea, este faptul ca mai la toate mancarurile ce se gasesc in restaurante, se adauga ori unt, ori cascaval ras, sau in orice alta forma. Americanilor nu prea le place mancarea fada si prea sanatoasa, si mananca cu foarte multe grasimi si adaosuri de sosuri si branzeturi. In primii doi ani am si pus cateva kilograme pe mine, de care am scapat datorita modului sanatos de viata pe care il am acum.

        In plus, americanii sunt mari mancatori de carne. Chiar incerc, si in cercul meu de prieteni aici (care sunt romani, americani, mexicani, indieni, iranieni) sa raspandesc idei si retete vegane (si vegetariene, pentru ca asa am inceput si eu, si pentru unii este foarte drastica schimbarea). Am o prietena, romanca, stabilita de 13 ani aici, care usor usor a renuntat la carne (la peste nu), dar mi-a spus ca se simte foarte bine si ii place. Deci, incerc si eu cat pot. Cred ca m-am lungit prea mult, scuze. Felicitari pentru copilasii inteligenti si frumosi, este foarte frumos sa vad copii care citesc carti in vacanta, si nu stau pe tableta sau laptop.

        Numai bine!p

  • Reply Tatiana Zabet 31 March 2017 at 14:55

    Te vedeam la “ture” in Herastrau destul de des. Imi placea de tine, erai fit asa cum imi doream si eu.
    In fine, imi place ce faci si acum si, imi place mult ca ai devenit vegana, sunt pe acelasi drum.
    Am o rugaminte: ai putea sa postezi ce anume mananci timp de o saptamana in fiecare zi la toate mesele?
    Eu ma tot invart in jurul salatelor si nu am imaginatie deloc.
    Eventual, sa ne si ajuti cu o lista a ingredientelor pe care ar trebui sa le avem mereu?
    Multumesc ca pot sa te citesc si succes pe mai departe.

    • Reply Dana Razboiu 8 April 2017 at 6:44

      Am scris un articol despre meniul pentru o zi, il urc in acest weekend pe blog. Eu mananc rar salata:) Des mananc iaurt de soya cu fructe proaspete taiate cubulete si seminte de in pasate, spanac, urzici, loboda, toate gatite cu usturoi, toate tipurile de fasole rosie pe care le gasesc la mega, humus de toate felurile cu legume crude si…preferatele mele…untul de arahide cu capsuni si ciocolata neagra 99% cu capsuni.
      Cand ma mai vezi prin Herastrau, trage-ma de maneca si zi-mi ca tu esti:)
      Succes cu alimentatia sanatoasa!
      Hai la alergat, pentru ca si eu vreau sa slabesc:)

  • Reply Marianna 3 April 2017 at 8:37

    Esti frumoasa!

  • Reply Cipriani Panait 11 April 2017 at 5:14

    Buna dimineata!

    Am citit cu mult interes parerile si sfaturile dumneavoastra si va pot invita pe toti cei care ati ales stilul de alimentatie raw vegan, sa ne vizitati la restaurantul Barca.
    Impreuna putem face mai mult pentru ca acest stil de viata sa fie inteles de cat mai multi oameni, putem schimba retete, putem organiza ateliere de gatit… se pot face multe!
    Numele meu este Cipriani Panait, 0753606303 si adresa restaurantului este Strada Barbu Iscovescu 19, in cartierul Primaverii.
    Va asteptam cu drag si va dorim sa aveti un Paste Fericit!
    Cu stima,
    Echipa Barca

    • Reply Dana Razboiu 12 April 2017 at 9:19

      Multumesc pentru invitatie, vin cu drag si cu multa curiozitate si interes. Dana

    Leave a Reply