Life Style Travel

Paradisul din Maldive văzut prin sufletul meu

Descult si gol ca-n Paradis, asta inseamna in cateva cuvinte o vacanta in Maldive.

Maldives este un stat format din peste 1000 de insule, dintre care 300 sunt hoteluri. In oricare din ele ai pleca in vacanța, peisajul este același: apa de smarald și nisip fin cu palmieri. O fotografie făcută pe plaja arată ca un screen saver pentru computer. Ce însemna însă, pentru un psiholog, o evadare in Maldive, dincolo de aspectul exotic al locului?

 

In urma cu vreo sase ani am plecat prima data in Maldive. Pana atunci alegeam orice alta destinație, ocolind Oceanul Indian, pe care îl vedeam ca pe o destinație pentru fetele bronzate ce publica fotografii întinse pe plaja sau pe o tulpina de palmier aplecat spre nisip. Pentru mine vacanța înseamnă sa te plimbi printr-o țara și sa vezi cât mai multe. Sa cunoști localnici și cultura lor, sa guști din mâncarea lor, sa înveți de la ei, sa vii acasa mai bogat spiritual.

Dar o data am cedat și am plecat in Maldive. De atunci, in fiecare an, sunt cu copiii pe insula, de obicei in vacanța de primăvara. Ce are special acest loc? Poate te intrebi și tu, așa cum m-am întrebat eu, pentru ca in mod normal te plictisesti de același hotel, aceeași plaja, pe aceeași insula mică pe care o străbați in 15 minute de la un capăt la celălalt.

Iată ce răspunsuri am găsit la întrebarea de ce merg acolo an de an.

 1. Pe insula trăiești desculț. De când te trezești și pana te culci pentru ca este nisip pete tot, aleile sunt toate cu nisip. Seara, la masa, ai putea sa te încalți, dar nu e obligatoriu. Unele restaurante au mesele in nisip. Când ai stat ultima data desculț o săptămâna? Exista o mișcare in Statele Unite pentru viata in picioarele goale. – http://www.barefooters.org
 2. Este safe, este sigur si pentru copii. Ii lași dimineața sa plece in voie, se pot duce în explorare și stai liniștit pe plaja pt ca ii gasesti repede. Eu le spun in gluma: sunteți liberi sa mergeți oriunde doar sa nu evadați de pe insula. De parca ar putea 🙂
 3. Apa oceanului este calda, viata marină abundentă și locurile de scufundări multe. Nu in ultimul rând, rechinii sunt inofensivi.


 4. Serviciile sunt foarte bune, Statul Maldivian trăiește din pescuit și din turism. Asta inseamna din pacate și prețuri mari, pentru ca apa trebuie desalinizată și orice aliment importat. Localnicii, ca orice insulari sunt prietenoși, sunt interesați de natura și de ocean, știu multe despre pasari, lilieci, plantele de pe insule și viata marina.
 5. Unele hoteluri îți dau biciclete și te simți copil din nou pe aleile cu vegetație abundentă și foarte inalta. E un sentiment de libertate fantastic sa pedalezi dimineața in natura. Îmi amintește de vacantele la țara la bunici.

Acestea sunt motivele pentru care ma întorc an de an in Maldive. Pentru o săptămâna sau doua plonjez in copilarie, mai adanc decât reușesc pe canapeaua psihanalistului. Și ajung direct in Copilăria mică, in acea perioada paradisiaca a existentei umane in care suntem goi și desculți.  Asta însemna pentru mine paradisul din Oceanul Indian.

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Ioana Lavinia 20 May 2017 at 17:24

  Minunate pozele si textul!

  • Reply Dana Razboiu 16 June 2017 at 11:28

   Multumesc, Ioana. Ma bucur ca iti plac!

  Leave a Reply